вторник, 29 декември 2015 г.

Как да почистим, когато се изнасяме от квартира?


Чудесно е да останеш в добри отношения с бившите си хазаи. Не само, за да можеш да си вземеш депозита при напускане на квартирата, но също така, винаги да можеш да разчиташ, че ще ти се обадят, за да ти дадат важно писмо, пристигнало на стария адрес, или че ще ти предадат, ако някой те е търсил. Затова когато излизаш от квартирата тя трябва да изглежда като корица от списание – освен ако изрично не сте се разбрали нещо друго със собствениците.



Съвети при почистване на квартира

При преместване има толкова неща за вършене, че за почистване на квартирата остава твърде малко време. Ето някои основни съвети, които ще ви улеснят в тази задача:

Купуване на силни препарати – Въпреки че съм привърженик на екологичното почистване на дома, знам, че еко-препаратите понякога имат по-бавно действие от обикновените почистващи продукти. За да спестите време и усилия, просто се заредете с мощни почистващи продукти.
Изготвяне на списък – Лесно е да се забрави нещо важно, когато сме заринати от хиляди задачи. Ето защо е най-добре да си направим списък с всички места, които непременно трябва да се почистят.
Грижа към детайла – Невероятно е как малките неща допринасят за цялостното впечатление! Не забравяйте след почистването и преди предаване на жилището да напръскате с ароматизатор за стая и да дръпнете пердетата – така, квартирата ще е светла и ще мирише приятно. Също така – никога не оставяйте боклук, било то и книжна салфетка, или празна найлонова торба.

Списък с нещата, които непременно трябва да се почистят

Реших да изброя няколко неща, които задължително трябва да почистим, за да изглежда квартирата добре.

Хладилник – Изпразнете хладилника и го изключете. Извадете всички рафтове, прегради и отделения и ги изчистете добре. Избършете хладилника отвътре и го оставете широко отворен и изключен, за да не хване мухъл, докато дойде време да предадете квартирата на хазаите. Същото важи след почистване на миялната машина, ако има такава.
Готварска печка – Дори да сте изчистили перфектно цялата кухня, ако печката е покрита с петна или загоряла мазнина всичко ще изглежда мръсно. Постарайте се добре да изтъркате котлоните и фурната със силен препарат.
Килими и мокети – Освен обичайното почистване с прахосмукачка, добре е да отделите време и да почистите килимите, освен ако не сте го правили скоро. Най-добре е да се обърнете към фирма за професионално почистване – ще ви спести доста време, а услугите са по джоба на всеки.
Матрак – Проветрете матрака и ако е нужно го почистете. Вижте как да почистите лесно матрак в тази статия.
Пердета – Прашните пердета могат да придадат неугледен вид дори на най-чистата стая. Изперете пердетата и ги напръскайте леко с ароматизатор, преди да ги окачите.
Прозорци и огледала – Отпечатъците от пръсти и засъхналите водни капки не изглеждат никак добре. Ето един наръчник, който ще ви помогне да почистите прозорците и огледалата у дома като професионалисти.
Баня и тоалетна – С помощта на силен препарат изтъркайте банята и тоалетната до блясък. Особено внимание обърнете на душа, тоалетната чиния и мивките. Винаги прави добро впечатление да оставите руло тоалетна хартия в банята, както и калъп нов сапун – може да е евтин, важното е да има.
Стени – ако има петна или драскотини по стените, имайте предвид че ще личат двойно повече, когато почистите и изпразните цялата квартира. Непременно се погрижете да премахнете всякакви следи по стените. Драскотини от цветни моливи и пастели може да почистите с помощта на паста за зъби - вижте как в тази статия. Добра идея е и да запушите дупките, които сте правили по стените за картини, снимки, или рафтове.
Опразване на шкафовете – Никога не оставяйте нищо в гардеробите и шкафовете. Ако нямате нужда от нещо, изхвърлете го, или го подарете – на никой не му е приятно да разчиства вещите на друг човек.
Прах и паяжини – непосредствено преди огледа при предаването на квартирата проверете още веднъж за прах и паяжини и ги изчистете, за да не нарушат добрия вид на жилището.
Когато вече сте готови с почистването на старата квартира, оставете миналото зад себе си, но запазете хубавите спомени, които сте имали там.

Няма коментари:

Публикуване на коментар