четвъртък, 17 декември 2015 г.

6 изненадващи употреби на пастата за зъби при почистване на дома

Обожавам домашно приготвени препарати за почистване и постоянно пробвам различни рецепти. Обикновено домашните хитринки за почистване на изискват специални съставки. За сметка на това могат да заместят много от готовите препарати, които освен че са скъпи, съдържат и редица вещества, които са вредни, както за здравето, така и за околната среда.

В блога вече има няколко статии за екологично почистване, както и за домашно приготвени препарати за чистене на дома, можете да ги погледнете на следните линкове:
Днес искам да споделя кои са 6-те неща в дома, които може лесно и бързо да изчистите с помощта на паста за зъби. Единственото, което трябва да имате предвид е, че за всички рецепти ще ви е нужна обикновена паста за зъби, а не гелообразна – най-евтините видове в магазина вършат страхотна работа.

Полиране на надраскани дискове и екрани
Нанесете малко количество паста за зъби директно върху надрасканото място на диска. Вземете парченце памук и леко потъркайте драскотината. Изплакнете пастата с вода и подсушете добре диска. С този трик може също така да полирате леки драскотини по екрана на телефона си, по монитора на телевизора и компютъра и дори върху стъкло.

Махнете петна от вода от дървените мебели
Ако се чудите как да почистите отпечатъци от мокра чаша върху дървени мебели, може лесно да го премахнете като нанесете паста за зъби върху точните очертания на петното. Изчакайте 5 минути и внимателно втрийте пастата върху отпечатъка. Избършете с мокра кърпа и подсушете дървото с кухненска хартия.

Почистване на петна по бели платове
Ако накапете бяла риза, или покривка, а нямате подръка препарат за петна, просто нанесете малко количество паста за зъби върху разлятото и изчакайте 3-4 минути. След това избършете пастата със салфетка. Вземете чиста кърпа, намокрете я и с леки потупвания “изплакнете” мястото, където е била пастата за зъби.

Премахване на перманентен маркер от дърво
Намажете щедро петното от маркер с паста за зъби и започнете да търкате мястото с мокра кърпа, или гъба, без да натискате много. Силното търкане с паста за зъби може да увреди покритието на дървото. За да почистите перманентния маркер напълно, ще ви трябват между 5 и 10 минути, леко, но непрестанно търкане. След като и последните остатъци от петното изчезнат, избършете пастата за зъби от дървото и подсушете добре. Макар, че отнема повече време, методът работи безотказно.

Полиране на сребро
Ако искате да почистите сребърните бижута, или прибори, които са потъмнeли и са загубили блясъка си, намете ги с паста за зъби и я оставете да действа 10-на минути. След това внимателно изтъркайте среброто с мека кърпа, за малки детайли и ъгълчета ползвайте клечка за уши. Изплакнете пастата за зъби и полирайте среброто с чиста суха кърпа, за да възстановите блясъка му.

Почистване на бели стени от цветни моливи и пастели
Ако детето ви е решило да ползва бялата стена като блокче за рисуване – не се ядосвайте. Нанаесете повечко паста за зъби върху пастела и изчакайте няколко минути. След това изтъркайте надрасканото с гъба, и изчистете остатъците от пастел и паста за зъби от стената с влажна кърпа.


Може да използвате паста за зъби, за да почистите и избелите още: клавишите на пианото, пожълтелите подметки на кецовете, за полиране на хромираните повърхности в дома и т.н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар