неделя, 6 декември 2015 г.

4 начина за екологично почистване на килимите у дома


Все повече хора осъзнават вредата от токсичните препарати, които се продават по магазините. В интернет вече се намират рецепти, за домашно приготвени средства за почистване. Може да прочетете статията ми за "4 екологични рецепти за почистване на дома". Когато обаче става дума за почистване килима от петна, или дори изпиране и дезинфекция на целия килим изглежда, че няма друг изход, освен опасните химични препарати. Ето защо, реших да споделя с вас няколко начина, за екологично и безопасно почистване на килимите у дома.

 

Редовно почистване с прахосмукачка

Дори и килимът да не изглежда мръсен, неговите влакна привличат прах, задържат микроскопични боклуци и така килимът се превръща в благоприятна среда за развитието на бактерии. Редовното чистене с прахосмукачка ще ви помогне да се отървете от праха и боклуците, и да върнете свежия вид на килима. Това важи с особена сила, ако имате астма или други респираторни проблеми, както и ако страдате от алергия към домашен прах.


Почистване на килима от петна

Ако разлеете нещо на килима и действате бързо по отстраняването му, няма да ви се наложи да ползвате химичен препарат за петна. Има начин да почистите мястото с подръчни средства. Първо, вземете суха гъба, или кърпа и попийте с леко потупване течността от килима. Ако петното е гъсто – като сос за спагети, или повръщано, например, вземете тъп нож, или лъжица и оберете излишните остатъци от килима.
След това имате различни варианти и комбинации на продукти, според вида на замърсяването. За премахването на мазни петна от килима може да се почисти с готварска сол – тя ще извлече мазнината. За петно от кафе, вино, или плодов сок използвайте сода за хляб, разтворена в малко вода – намажете върху замърсяването, изчакайте да изсъхне и изчистете мястото с прахосмукачка. Ако домашният ви любимец е облекчил физиологичните си нужди върху килима, попийте излишните течности и напръскайте мястото с разтвор от вода и оцет (1:1).
След като приключите с тези домашни средства, изперете засегнатото място с лек сапунен разтвор и гъба. Петна от килима са отстранени! Оставете прозорците отворени, за да може килимът да изсъхне по-бързо.

Почистване на килима с пара

Добре е ако имате парочистачка вкъщи да третирате килима с нея поне веднъж на две седмици. Не е нужно да използвате почистващ препарат – горещата пара убива микробите във влакната на килима мигновено. Ако имате подозрения, че по килима има плесен или се е появил мухъл, добавете към водата на парочистачката чаша оцет. Миризмата на оцет ще изчена след по-малко от ден след почистването.

Наемане на професионалисти

Силно препоръчително е да повикате екип за професионално почистване на килими поне веднъж годишно, а при хората с алергии – веднъж на 3-4 месеца. Все пак се уверете, че наемате компания, която използва екологични препарати при почистване на килима. Хубавото при наемането на професионалисти е, че те разместват дори и тежките мебели, за да достигнат до закътаните местенца. Освен това,  килимите изсъхват по-бързо, благодарение на мощната екипировка, която използват.
Ако изпитвате затруднения при почистването и поддръжката на матрака, можете да прочетете друга моя статия за: "5 лесни стъпки за почистване и поддържане на матрака у дома".

Няма коментари:

Публикуване на коментар