събота, 31 октомври 2015 г.

5 лесни стъпки за почистване и поддържане на матрака у дома

Почистване на матраци.
Замисляли ли сте сте как качеството на съня ви се отразява върху здравето? Средно човек прекарва 1/3 от живота си в леглото. Ето защо състоянието на матрака е зиключително важно и почистването му е сред приоритетните задачи при поддръжката на дома. Честата смяна на чаршафите е задължителна, но не е достатъчна, за да премахнете праха и микробите, които се натрупват в пълнежа на матрака.
Ето 5 лесни съвета, които ще ви помогнат да чистите и поддържате матрака си, а също така и да отложите закупуването на нов по-дълго време.

Почистване от прах

Всяка добра домакиня изкарва завивките от време на време и ги изтупва от праха, но с матрака няма как да постъпите по същия начин, нали? Затова вземете прахосмукачката и с помощта на приставката за мебели почистете праха и миниатюрните клетки мъртва кожа от матрака. Добре е тази процедура да се завършва поне веднъж месечно.

Изпиране на матрака

Естествено, няма как да сложим матрака в пералнята. Но има начин да го изперем и дезинфектираме. Всичко, което ви е нужно е малка преносима ръчна парочистачка. На българския пазар вече се предлагат множество модели в широк ценови диапазон, а добрата новина е, че при чистене с пара нямате нужда от скъпи препарати. Силната температура е това, което убива микробите и почиства матрака.

Обръщане на матрака

Ако матракът се износва неравномерно много скоро ще се наложи да го смените. Ето защо ви съветваме след всяко изпиране с пара да завъртате матрака – частта, която е била при главата да отиде при краката. А ако имате двулицев матрак – още по-добре! Завъртайте го от всяка страна от време на време. Някои двулицеви матраци имат зимна и лятна дамаска и се завъртат според съответния сезон.

Инвестирайте в непромокаем протектор

Много хора слагат допълнителен ластичен чаршаф под чаршафа, върху който спят, за да предотвратят бързото износване на матрака. Това обаче не е достатъчно, за да предпази матрака. Ако разлеете течност и не успеете да я попиете добре, или да изсушите навреме е много вероятно матракът да мухляса и, естествено ще трябва да го смените. За да си спестите главоболията просто купете непромокаем протектор за матрак.

Професионално почистване

Ако искате да удължите живота на матрака си и да го почистите в дълбочина, наемането на професионалисти е най-добрият начин. При професионалното почистване на матраците вкъщи се използва мощна техника и ефективни препарати, които премахват праха и акарите много по-ефикасно от подръчните средства. Не е нужно професионалното почистване на става твърде често – 1-2 пъти годишно са предостатъчни, за да поддържате матрака чист.
Като завършек, една препоръка – ако матракът е станал неудобен и формата му се е променила, ако пружините са се разместили, или пълнежът се е слегнал, по-добре го сменете. Неудобният матрак ви лишава от дълбокия сън, от който се нуждаете, за да поддържате здравето си.

Като допълнение нашите приятели от Матраци БГ споделят, че:

"Здравословният сън ви помага да се съсредоточавате лесно и да се чуствате добре през целия ден, вместо да бъдете нервен, превъзбуден и разсеян. Според проучване, най-голямата полза, която имаме от съня е, че той ни помага да отхвърлим натрупаното количество "ментален отпадък" от предишния ден. Учените обясняват, че нервните връзки в мозъка се увеличават в следствие на стреса и работата през деня, а се свиват нощем, в опит да предпазят мозъка от безполезната вече информация. Не на последно място, добрият сън разхубавява и подобрява имунитета на тялото."

Няма коментари:

Публикуване на коментар