понеделник, 14 септември 2015 г.

Безупречно чист офис: 6 незаменими съвета за малки фирми

Чистото и приветливо работно пространство е основен фактор за успешен бизнес. Един добре поддържан офис влияе положително върху продуктовността на служителите, помага им да се фокусират върху важните задачи и да отключат креативността си. Чистотата е и важен фактор за здравето на екипа – прахът и мръсотията могат да предизвикат неприятни алергии, проблеми с дишането и дори – астма.


Чистият офис е от жизнено значение за репутацията на една компания. Едно приятно и подредено работно пространство говори положително за бизнеса ви на всеки посетител – независимо дали е потенциален клиент, важен партньор, или професионалист, кандидатстващ за работа в компанията.

Лесни начини за поддържане на офиса в перфектно състояние


Не бива да ограничавате поддръжката на офиса до наемане на професионална компания за почистване. Това е изключително важна стъпка, но всеки служител трябва да даде своя принос за хигиената на работното място – особено в случаите, когато компанията е малка и не може да си позволи ежедневно професионално почистване. Ето 6 неща, които ще помогнат за поддържане на офиса.

Подгответе се добре


Отделете едно място, в което да сложите всички материали и продукти, необходими за бързо почистване – метла, лопата, кърпи, къби, универсален почистващ препарат, спрей за стъкло, етилов спирт, домакинска хартия и т.н. нека всички в офиса знает къде да намерят тези материали, в случай че им се наложи да почистят разлято кафе от бюрата си, или да изметат расипано пакетче солети.

Клавиатури и стационарни телефони


Преди няколко години изследване на британското научно списание “Which Computing” доказва, че клавиатурата на компютъра може да бъде по-мръсна от тоалетна чиния. Когато хапваме набързо пред компютъра често между копчетата се събират трохи, а по тях оставяме мазни отпечатъци., което спомага за развитието на болестотворни бактерии. Офис телефонът също е източник на множество бактерии, тъй като го допираме до лицето си.

Редовно почиствайте телефонната слушалка и клавиатурата с памуче, напоени в етилов алкохол. В магазините за офис материали предлагат и специални мокри кърпички за почистване на монитори. Добре е от време на време клавиатурата да бъде почиствана от трохи и други дребни боклуци с помощта на прахосмукачка и сгъстен въздух .

Кошчета за боклук и хранителни остатъци


Изхвърляйте боклука редовно, за да държите хлебарки, мравки и други неприятни гости далеч от офиса Помолете колегите и служителите си да не оставят недоядена храна по масите и плотовете в стаята за почивка. Веднъж седмично прочиствайте хладилника от застояла храна – никой не обича да отвори вратата и да завари мухлясали сандвичи и гниещи плодове.

Инвестирайте в миялна машина


Никой не обича да си губи времето в измиване на чинията след обяд в офиса. Купете малка миялна машина, за да имате винаги чисти чаши. Винаги дръжте няколко измити, сухи чаши под ръка. Ако поднесете кафе на потенциален клиент в мокра чаша, това може да му направи лошо впечатление.

Грижете се добре за растенията


Ако сте избрали да освежите работното място със саксийни растения имайте предвид че изискват редовно обгрижване. Поливайте ги често, режете старите, пожълтели клонки и избърсвайте праха от листата.

Разпределете задачите


Нека служителите разберат, че някои задължения не могат да бъдат отложени до идванет на почистващият екип в офиса. Всеки трябва да се грижи за чистотата на бюрото си. Съставете график за общите задачи: поливането на растенията, пускането на миялната машина, и т.н.

Ако всеки полага минимално усилие офисът винаги ще бъде приятно място – както за служителите, така и за външните посетители. Не забравявайте все пак, че може да наемете професионална фирма за почистването на по-обемни и трудни неща като килими или дивани. Тук пък ще намерите полезни съвети за измиване на прозорците в офиса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар