неделя, 8 ноември 2015 г.

7 стъпки, които не бива да пропускаме при есенното почистване на дома

Есента е последният период в годината, в който можем да запретнем ръкави и да почистим основно у дома. Есенното почистване е важно, защото от него зависи чистотата на къщата през цялата зима.
Ето кои са 7-те неща, които не бива да пропускате да почистите този сезон, независимо дали живеете в блок или в къща:

Почистване на прозорците и пердетата

Времето все още позволява да поддържате прозорците отворени и да прострете дебелите пердета навън. В тази статия ще разберете как да почистите прозорците лесно и бързо, без да оставяте сапунени следи и без да се налага да повтаряте всяко стъкло.

Уплътняване на прозорците и вратите

Проверете дограмата на вратите и прозорците. Ако слагате уплътняващи ленти, сега е моментът да ги смените, ако има нужда. Уплътняването на дограмите на прозорци и врати е важно, защото плътното затваряне повишава енергийната ефективност на дома и намалява сметките за парно и ток.

Изчистване на  праха и паяжините

Не пропускайте да почистите ъглите на стените, таваните, и високите первази на пердетата и прозорците от прах и паяжини. Често забравяме тези ъгълчета, но там се натрупва най-много прах и мръсотия. През зимата не можем да проветряваме толкова дълго, а тази задача изисква прозорците да са отворени широко.

Почистете матраците

Почистете матраците с прахосмукачка. Ако имате възможност дори може да ги изнесете навън за последно проветряване, преди зимния сезон. Също така, есента е подходящ момент да извадим зимните завивки от шкафове и ракли и да ги изперем, или проветрим. Дългия престой в шкафа понякога придава на одеялата и юрганите неприятна миризма.

Разместване на мебелите и почистване на труднодостъпни места

Извикайте някой да ви помогне и преместете мебелите – гардероби, секции и дивани. Под тези мебели обикновено се събира много прах, но обикновено са твърде тежки, за да ги местим всеки път, когато чистим. Почистете трудно достъпните места с прахосмукачка. Преди да върнете мебелите на мястото им, не забравяйте да почистите гърбовете им – обикновено там също се образуват паяжини и се събира прах.


Основно почистване на килими и мека мебел

Ако лятото не сте свършили тази задача, това е последния удобен момент. Добре е килимите и меката мебел да бъдат дълбоко почиствани 2 пъти годишно, тъй като в техните влакна се набива много прах, който не може да бъде премахнат с обикновена прахосмукачка. Можете да наемете машина за почистване на килими, или да потърсите фирма, която се занимава с професионално почистване.

Почистване и пренареждане на гардеробите и кухненските шкафове

Всекидневното подреждане ни помага да поддържаме реда вкъщи. Но 2 пъти годишно – по време на пролетното и есенното почистване е добре да извадим всичко от кухненските шкафове и да ги почистим. Погрижете се и за гардеробите – сега е моментът летните дрехи и завивки да бъдат изпрани и прибрани за следващия сезон, а зимните – да извадим за ползване.
Тези 7 задачи ще ви отнемат не повече от ден-два, но ако почистите дома си през есента той ще бъде по-приятен и уютен през зимния сезон. В статията "5 лесни стъпки за почистване и поддържане на матрака у дома", може да научите как да почистите матрака лесно и бързо.


Няма коментари:

Публикуване на коментар