четвъртък, 6 август 2015 г.

Тайните на професионалистите за лесно почистване на прозорци

Нищо не отваря къщата така, както кристално чистите прозорци. Когато стъклото блести, а в ъглите на дограмата няма и прашинка всяка стая изглежда по-просторна, светла и чиста. Въпреки това много от нас отлагат тази задача колкото може повече.
Хората често изоставят миенете на прозроците и дограмата поради 2 причини. Първо, често избират неподходящи препарати и инструменти и второ – често избират неподходящи методи.  Ето защо решиха да споделят най-ефективните техники за бързо и лесно почистване на стъклени врати и прозорци, които всеки може да приложи.

Почистване на прахта от дограмата

Преди да започнете със стъклата, махнете щорите и пердетата. Ако имате възможност почистете и пердетата в същия ден. Няма смисъл да се захващате с миене на стъклото, ако дограмата е покрита с прах. Внимателно минете с прахосмукачката по дограмите, особено в ъглите и около дръжките. Използвайте приставката за прах, или малка ръчна прахосмукачка. Ако имате комарници може да ги свалите и да ги изплакнете в банята след като сте минали с прахосмукачката.


Най-подходящият препарат за чистене на стъкла

В супермаркетите се продават десетки видове препарати за чистене на стъкло и гладки повърхности. Въпреки това много професионалсти използват най-обикновен разтвор, който може да си приготвим сами. Излейте чаена лъжичка препарат за миене на съдове в половин кофа хладка вода. Колкото по-малко пяна направите, толкова по-добре.

Вземете гъба за баня (по-голяма и удобна е от домакинската), потопете я в разтвора и с кръгови движения измийте прозореца, за да разтворите петната. Ако по стъклото има мазни петна, или отпечатъци от пръсти може лесно да ги отстраните с помощта на спирт и домакинска хартия.


Довършете почистването с помощта на стъклочистачка

Ако все още не разполагате със стъклочистачка в домакинския си арсенал е време да инвестирате в този полезен уред.  Най-добрите уреди за чистене на прозорци са със сменяща се гума. И по-обикновените модели вършат работа, стига гумената лента да не е нацепена, или износена, в противен случай ще остави следи по стъклото.

След като приключите със сапунения разтвор и гъбата, е време за уреда за почистване на стъкло. Започнете отгоре с едно-единствено непрекъснато движение до долната част на прозореца. След всяко намокряне, подсушавайте гумата с чиста суха кърпа. По този начин няма да оставите следи.

Понякога в долната част на прозореца остава сапунена вода. Можете да я премахнете или със хоризонтално движение на стъклочистачката, или да я избършете с микрофибърна кърпа.


Малките трикове с голям ефект    

  • Изберете облачен ден за почистването. При директна слънчева светлина прозорците съхнат по-бързо и остават следи от почистващите препарати.
  •  Премахнете остатъците от стари лепенки от стъклото с помощта на... майонеза.  Мазнината в майонезата ще ви помогне да отлепите старото лепило по-лесно. Може да използвате и ацетон (или лакочистител с ацетон). Нанесете върху стикера, изчакайте да попие и го изстържете със стара кредитна карта, или пластмасова шпатула, за да избегнете надраскване на стъклото.
  • В случай че прозорецът е леко надраскан, сложете малко паста за зъби на малко памуче и нанесете с кръгови движения.  Пастата ще полира драскотината. Никога не използвайте паста за зъби с абразивни частици.
  • Ако трябва да почистите малко петно, или отпечатък от пръст по стъклото, не е нужно да мокрите целия прозорец. Почистете замърсяването с памучна кърпа, напоена със спирт. Той се изпарява лесно и не оставя следа по повърхността.
  • Постелете стари кърпи, или наелонови чували под прозореца който чистите, за да избегнете пръските от мръзна сапунена вода по килима или паркета.


Следвайте тези съвети за да се радвате на блестящо чисти прозорци с минимални усилия.